Nationalismen är en världsåskådning som tar utgångspunkt i gemenskap inom nationernas gränser. Det vill säga att nationalismen hyllar sitt egna land, kultur och historia. Det har varit ett mycket kraftigt för att binda samman länder och har därmed exempelvis tillåtit militära intressen att bygga arméer genom att utnyttja populationens gemensamma nationalistiska tänkande.
Man burkar tala om att nationalismen föddes under sent 1700-tal/tidigt 1800-tal under franska revolutionen och Napoleonkrigen.
Samhället fick något gemensamt oavsett vilket arbete eller klass man befann sig i, alla hyllade landet. Man var alla en del av något större och allt man gjorde var för att främja sitt land.
Som nämnt är nationalism idéen om ett land, ett folk och en folksjäl. Den är förknippad med symboler, personer, händelse och platser. I sverige burkar Gustaf vasa, Engelbrekt och den svenska flaggan vara bra exempel på detta. Det förenar alla som är en del av folket oavsett var man bor, om man är rik eller fattig osv.

Nationalismen kan vara både enande och splittrande. Om vi endast kollar på norden kan vi se hur Norge först är en del av Sverige men sedan ett eget land. Detta beror på att de inte kände Svensk tillhörighet och själva ville vara ett eget land. Samma sak gäller Finland och Ryssland, Osmanska riket eller Österike-Ungern.

Nationalromantiken: Nationalismen och Industriella revolutionen
Urbaniseringen tömmer landsbyggden. Nostaligska drömmar om landsbygden och naturen skapar en nationalkänsla som växer sig stark i alla industrialiserande länder. Den naturromantiska konsten visar landskap, folkdanser och hembygdsromantik. Bonden utgjorde en typ av ideal i alla Europas länder. Han var konservation och nationell. Storstadsmänniskan däremot ansågs ytlig och internationell och älskade pengar samt nöjen.
“Till Dalarne måste man fara, om man vill se en natur, ännu i storartad oskuld, ett folk […] som allt mer försvinner från jorden. Det är utseende, klädedräkt och sinnelag desamma som i Engelbrekts och Gustaf Vasas tider.” - Fredrika Bremer, 1845
Under den senare delen av 1800-talet framstod Dalarna i mångas ögon som genuint och oförstört av yttre påverkan. Konstnärer, författare och turister reste hit för att upptäcka gröna böljande landskap, dräkter, hantverk och andra folktraditioner. Med dessa karaktäriserande inslad kom Dalarna också att få ett stort symbolvärde för Sverige i skapandet av en svensk identitet under nationalromantiken.
Viktiga årtal för den svenska nationalismen:
- 1811 - Götiska förbundet
Götiska förbundet var ett litterärt, götcistiskt (patriotisk rörlse som anköt till nordens forntid) sällskap i romantikens anda stiftades i stockholm. Förbundet har bland annat påverkat den nordiska konsten. De gav ut tidskiften Iduna, där exempelvis dfikter trycktes.
- 1842 - Införande av allmän treårig folkskola
Alla landets inbånare skulle gå tre år i en folkskola. Början på skolplikten.
- 1891 - Skansken byggs
Friluvsmuseeumet skansken byggs. Populariserar iden om den svenska flaggan.
- 1897 - Stockholmsutställningen
Stockholmsutställningen var en industriutställning som var ett sätt att visa upp tekonologsika framsteg och ny design. Utställningen var också ett sätt att lyfta fram Sverige som land, i jämförelse man andra länder i Europa.
- 1912 - Stockholmsolympiaden
Olympiska spelen hölls i Stockholm varav 2547 atleter(2490 Män och 57 kvinnor)tävlade i olika idrotter. Spelen hölls i stockholmstadion som står kvar än idag.